Oppositionen i Sydkorea under attack

Den sydkoreanska oppositionen utsätts nu för en våg av förföljelser med metoder som påminner om Mccarthyismen i USA och som kan betecknas som neofascistiska, en återgång till militärdiktaturens metoder och lagtillämpning.

Den USA-allierade regimen och högern inriktar sig för närvarande främst på att krossa det lilla vänsterinriktade Förenade Progressiva Partiet (UPP)1), men försöker också upplösa Lärarförbundet, som anses vänskapligt med nordsidan, och stänga ned den progressiva nättidningen Jaju Minbo.

Avslöjandet att den sydkoreanska Nationella Underrättelsetjänsten (NIS) inför valet i december 2012 blandade sig i politiken och bedrev en kampanj för att misskreditera liberala och vänsterpolitiska kandidater och säkra valseger för högern utlöste i våras en proteststorm i södra Korea.

Sedan 28 augusti har NIS begränsat måltavlan för angreppen och riktat huvudangreppen mot det minsta och mest radikala vänsterpartiet, Förenade Progressiva Partiet, som utmålas som ”fiende till liberal demokrati” och anklagas för att ha förbindelser med norra Korea.

Tre av partiets företrädare greps 28 augusti, anklagade för att förbereda uppror. Några timmar tidigare hade NIS-agenter gjort husrannsakan i hemmen och kontoren hos UPP:s parlamentsledamot Lee Seok-ki och nio partimedlemmar.

Parlamentsledamot åtalad
Den 24 september genomfördes ännu en husrannsakan, i partirepresentanten Ahn Soo-Hees hem och kontor. Ahn Soo-Hee, som är ledamot i Phajus stadsfullmäktige, anklagades för brott mot ”Nationella Säkerhetslagen” genom att ha deltagit i ett hemligt möte anordnat av Lee Seok-ki, och uttryckt sympati för norra Korea. Hon ska också ha innehaft ”fiendevänlig litteratur”. Vid husrannsakan beslagtogs hennes bärbara dator.

Samtidigt åtalades Hong Soon-Seok, vice ordförande för partiets provinskommitté i Kyonggi, och två andra personer för upprorsförsök och brott mot Nationella Säkerhetslagens förbud mot att ”hylla och uppmuntra” nordsidan. I september åtalades också parlamentsledamoten Lee Seok-ki för uppvigling. Rättegången startade 14 oktober.

De konservativa krafterna uppmanade Justitiedepartementet att tillsätta en expertgrupp för att vidta åtgärder mot ”politiska partier och organisationer som bryter mot konstitutionen” och undersöka möjligheterna att genom domstolsbeslut formellt upplösa Förenade Progressiva Partiet.

Legitim kritik ses som förräderi
Syftet med kampanjen anses vara att undanröja kärnan av de progressiva krafterna i södra Korea, försvaga alla som är för demokratisk reform och en fredlig och självständig återförening mellan norra och södra Korea, och befästa makten för de styrande USA-allierade högerkrafterna, däribland Saenuri-partiet.

Michel Chossudovsky, professor emeritus i ekonomi vid Ottawa University i Kanada och grundare av Centre for Research on Globalisation (CRG), påpekar att rättegången mot Lee Seok-ki visar att varje form av kritik mot regimen södra Korea, av dess förbindelser med USA, av det faktum att det finns 37 000 soldater på koreansk mark, att koreanska styrkor inte står under nationellt befäl utan under USA:s befäl, är en förräderihandling.

“Med andra ord, det är förräderi att ifrågasätta presidentens och överbefälhavarens legitimitet, beträffande såväl valet som relationen mellan statschefen och USA:s regering. Faktum är, som läget är, att Republiken Korea är under militär ockupation, att USA:s militära närvaro har en direkt inverkan på formulerandet av politik. USA:s militär kontrollerar den koreanska militären. Det är klart därför att de har undertecknat en gemensam försvarsöverenskommelse, som ger en fyrstjärnig USA-general rollen de facto som högsta befälhavare för Republiken Korea, överordnad presidentens och överbefälhavarens makt, som är fru Park [Geun-hye].”

” ’Att sparka ut amerikanerna och skapa ett nytt självständigt samhälle utan exploatering och korruption’ – jag citerar parlamentsledamoten Lee Seok-ki – är, anser jag, ett mål som ytterst borde eftersträvas av alla koreaner. Förräderi kan bara förekomma då man arbetar för en främmande makt mot det koreanska folkets intresse. Och jag skulle säga att fru Park begår förräderihandlingar, eftersom hon tar sina order direkt från USA:s utrikesdepartement och Pentagon.”2)

Christer Lundgren

text/sydkoreas_opposition_under_attack.txt · Senast uppdaterad: 2013/11/03 19:54 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan