Provsprängningen – ett svar på fientliga provokationer

Den 25 maj i år provsprängde Nordkorea en kärnladdning. Avsikten sades vara ”att på alla sätt stärka landets avskräckande kärnvapen för självförsvar”.
Provsprängningen var ett svar på ökade fientligheter från omvärlden, särskilt från USA och Japan, efter att Demokratiska Folkrepubliken Korea den 5 april skjutit upp en satellit i omloppsbana runt jorden. FN:s säkerhetsråd behandlade satellituppskjutningen på initiativ av USA, Japan och några andra länder. Som en följd av det utfärdade säkerhetsrådets ordförande ett uttalande, där den fredliga satellituppskjutningen betecknades som ett robotprov och fördömdes. Det uttalandet följdes av sanktioner mot tre nordkoreanska företag och förbud mot handel med en rad nordkoreanska produkter. DFRK:s regering ansåg uttalandet och åtgärderna orättvisa och olagliga och klargjorde att om inte säkerhetsrådet gav upp sanktionerna mot DFRK och bad om ursäkt, skulle DFRK vidta nödvändiga motåtgärder, däribland provspränga en kärnladdning och testa en interkontinental ballistisk missil. Mer än en månad gick utan att något annat hände än att omvärldens fientlighet mot landets regering och dess politiska system intensifierades.
I det läget visade DFRK att man menat allvar och genomförde framgångsrikt sin andra provsprängning. Den första genomfördes den 9 oktober 2006. USA och västliga media framställer den fredliga satellituppskjutningen som en aggressiv handling och de nordkoreanska självförsvarsåtgärderna utmålas som hotfulla och oberäkneliga.
I själva verket håller Pyongyang hela tiden dörren öppen för samtal med USA om avspänning och fred, vilket den förre presidenten Bill Clintons besök i Pyongyang i början av augusti bekräftade.

text/svarpaprovokationer.txt · Senast uppdaterad: 2009/08/20 20:52 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan