Storsatsning för att färdigställa Hotell Ryugyong

Hotell Ryugyong i Pyongyang, en av världens högsta byggnader, håller nu på att byggas klart efter att bygget stått stilla i drygt femton år. Den egyptiska koncernen Orascom utför renoveringen som ett led i en miljardaffär där man också ska installera ett rikstäckande 3G-nät i Nordkorea.

Hotellet, som började byggas 1987 av Paekdubergets Arkitekter och Ingenjörer, är en 330 meter hög tresidig pyramid, toppad med fem ringar, tänkta att hysa roterande restauranger och en åskådarplattform. Med 105 våningar dominerar byggnaden stadsbilden i Pyongyang.
Men Nordkorea drabbades under 1990-talet av stora ekonomiska svårigheter och bygget stoppades 1992. I sexton år förblev färdigställandet av Ryugyong – som betyder Pilträdens huvudstad – lågprioriterat. De senaste åren har DFRK sökt utländska investerare för att hjälpa till att slutföra arbetet som en del i den omfattande satsningen på att bygga ett starkt och blomstrande socialistiskt samhälle till president Kim Il Sungs 100-årsdag den 15 april 2012.
Detta är ett led i en omfattande byggboom. De senaste två åren har 10 000 bostäder byggts runt om i Pyongyang och arbeten har pågått med hotell och teatrar. Spårvägslinjer har rivits bort och ersatts med nya och byggnadsfasader har byggts om och fräschats upp.
– Det har varit en mycket påtaglig ökning av byggverksamheten i hela staden och särskilt vid Ryugyong. Hotellet fascinerar alla som kommer hit, sade Simon Cockerell från Koryo Tours, en turistbyrå som anordnar resor till Nordkorea, i en tidningsintervju.
Vid förstamajfirandet i år var Ryugyong centralpunkten i en jättelik fyrverkeriföreställning.

Egyptisk partner
Arbetet på hotellbyggnaden återupptogs i april 2008 med det egyptiska företaget Orascom Telecom som partner. Samma företag bygger också ett mobiltelefonnät i landet.
Företaget började med att färdigställa glasfasaden och installera antennustning för företagets mobilnät längst upp i toppen. Man har också presenterat en ritning på hur byggnaden kommer att se ut när den är klar.
Dussintals egyptiska ingenjörer och omkring 2 000 lokala arbetare arbetar på projektet. Media har rapporterat om dålig betong och felberäknade hissschakt, men Orascoms operative chef Khaled Bichara sade i oktober till BBC att bygget går framåt väl.
– Vi har inte stött på några problem som har varit alltför problematiska för oss. Det mesta av arbetet just nu består i att täcka över olika delar av byggnaden. Det första jobbet är att göra utsidan klar – man kan inte arbeta med det inre i huset innan utsidan är täckt.
– Man kan se att vi redan är klara med toppen av byggnaden, där den roterande restauranten kommer att finnas. Efter 2010 kommer det att vara helt säkert att börja bygga inifrån, förklarade han.
Ryugyong planerades ursprungligen som ett hotell med 3 000 rum, men Orascom uppger nu att det blir en kombination av hotell, lägenheter och kontor, fast de slutliga planerna ännu inte är godkända.

Viktig symbol
Khaled Bichara menar att hotellbygget är ett sätt för företaget att plantera en ganska stor fana i marken.
– Vi har inte fått någon deadline, vi är inte bundna vid att vara klara en bestämd tid. Men när man arbetar på en marknad som denna, där vi inte kan sponsra saker, så är det här en bra sak att göra. Det är en sorts muntlig marknadsföring, det bygger goda relationer med folket – i sig är det en storslagen symbol, en som befäster vår investering, säger han.

Landsomfattande mobiltelefonnät

Orascom har presenterat omfattande investeringsplaner för Nordkorea.

I maj 2008 tillkännagav Orascom Telecom att dess dotterbolag CHEO höll på att installera ett 3G-nät för mobiltelefoni i norra Korea och hade planer på att investera 400 miljoner USA-dollar för att bygga en landsomfattande infrastruktur.
Man hade provringt ett första samtal och räknade med att börja med full kommersiell drift under andra halvåret 2008. Detta test med WCDMA-teknik presenterades som första steget i att bygga ett nät med landsomfattande täckning. WCDMA (Wideband Code-Division Multiple Access) är en teknik för snabb dataöverföring i mobilnät.
Under första året räknade företaget med att investera 200 miljoner USA-dollar, och därefter 100 miljoner per år under de två kommande åren.
Enligt BBC har 44 000 abonnenter tecknat sig för Orascoms mobilnät Koryolink. Tidigare hade företaget sagt att man till en början räknade med 100 000 kunder då det nya GSM-nätet startade i Nordkorea. Företagets vd Naguib Sawiris sade att tjänsten skulle starta i tre större städer i landet och därefter skulle företaget utvärdera resultatet.
Den affären följde efter koncernens första investering i DFRK, då Orascom Construction Industries i juli 2007 köpte en andel på 50 procent i Sangwon Cementfabrik nära Pyongyang. Den affären innebar en injektion på 115 miljoner USA-dollar, som används för att modernisera fabriken och öka produktionskapaciteten från 2,5 miljoner ton till 3 miljoner ton per år.
Förutom Orascom Telecom Holding och Orascom Construction Industries består Orascomkoncernen av Orascom Hotels and Development och Orascom Technology Solutions.
Orascoms licens tilldelades koncernens dotterbolag CHEO Technology JV Company (”CHEO”) där Orascom Telecom äger 75% medan de återstående 25% ägs av statliga Korea Post and Telecommunications Corporation.
Enligt licensvillkoren får CHEO erbjuda tjänster åt kunder runt om i landet under 25 år med exklusivitet under en fyraårsperiod.
DFRK och Kina har diskuterat kontrollen över frekvenser för mobilradio längs gränsen mellan de två länderna.
Sydkoreanska företag har tidigare planerat att bygga ett CDMA-nät i Pyongyang, men de avbröts 2002 efter diplomatiska påtryckningar från USA.
Orascom har erfarenhet från nya marknader. De har mer än 84 miljoner mobiltelefonkunder i Mellanöstern, Afrika och Sydasien. De räknar uppenbarligen långsiktigt med möjligheterna i Nordkorea.


Ur Korea-information nr 4/09

text/ryugyong.txt · Senast uppdaterad: 2009/12/22 05:53 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan