Sydkoreanska ”säkerhetslagen” – ett brott mot mänskliga rättigheter

Den sydkoreanska ”Nationella säkerhetslagen” och dess tillämpning kritiseras skarpt i en nordkoreansk utredning som nyhetsbyrån KCNA refererade 21 februari.

Utredningen konstaterar att lagen infördes 1 december 1948 av ”förrädaren Syngman Ri” för att undertrycka och utrota progressiva individer och andra människor i södra Korea som stod emot den proamerikanska diktaturregimen. Den var modellerad efter de koloniala förtryckande härskarmetoder som används av imperialisterna, i första hand ”Lagen om upprätthållande av ordningen”, som de japanska imperialisterna åberopade för att behålla sitt koloniala härskarsystem och undertrycka det koreanska folkets rörelse för nationell frigörelse under japanernas styre över Korea.

”Lagen om upprätthållande av ordningen” antogs ursprungligen av de japanska imperialisterna i april 1925 för att undertrycka den kommunistiska rörelsen i Japan. Den föreskrev straff upp till dödsdom för dem som var inblandade i organiserandet av en förening i syfte att åstadkomma ”statsförändring”, eller som anslutit sig till den och diskuterade eller agiterade för genomförande av dess mål.

Den sydkoreanska Säkerhetslagen var ursprungligen provisorisk, eftersom det varken fanns ”straffrätt” eller ”regler för straffrättslig procedur” i södra Korea. Den borde därför ha upphävts efter införandet av straffrätten i september 1953 och antagandet av regelverket för straffrättsligt förfarande i södra Korea i september 1954.

Det är därför inte förvånande, säger utredningen, att de flesta dåvarande medlemmarna i ”Nationalförsamlingen” motsatte sig säkerhetslagen och till och med den första ordföranden för den sydkoreanska Högsta domstolen, Kim Pyong Ro, ansåg att ”många problem kommer att uppstå när det gäller lagstiftning om straffrätten träder i kraft utan att säkerhetslagen avskaffas”. Men Syngman Ri behöll den onda lagen under USA:s beskydd och använde den som ett medel för sitt diktatoriska styre.

Säkerhetslagen är en odemokratisk lag som kränker grundläggande mänskliga rättigheter och blockerar nationell försoning, enhet och återförening. Den stämplar DFRK och organisationer av utländska landsmän som ”regeringsfientliga” och antagoniserar helt landsmännen. Den innehåller ord som ”anti-statliga organisationer” och benämner DFRK som en ”fiende”. Den hindrar också fria besök, kontakter och dialog mellan norr och söder.

Efter att Park Geun Hye tillträdde [som president i södra Korea] har säkerhetslagen tillämpats vildsint, konstaterar utredningen.
– Parkgruppen går öppet vidare med revidering av säkerhetslagen till det sämre, vilket inte ens förrädaren Lee Myung Bak vågade göra, fast beslutna att införa fascistiskt förtryck.

Park Geun Hye har tillgripit anakronistiskt fascistiskt diktatoriskt styre efter att låta sådana kvarlevor av ”yusin” som Kim Ki Chun, Hwang Kyo An och Nam Jae Jun behålla viktiga poster i [presidentpalatset] Blå husets sekretariat, justitiedepartementet och underrättelsetjänsten.

I februari 2013, det första året av hennes ämbetsperiod, stödde hon en fascistisk rättegång mot Ro Su Hui, som hade besökt Pyongyang för att uttrycka kondoleanser över nationens största förlust. Han dömdes till fyra års fängelse och indragna kvalifikationer.

I oktober samma år stämplade hennes grupp Lärarförbundet, en progressiv organisation, som ”ett hjärta för anhängare av nord”, ”en fiende till landet” som hade tagit ledningen i aktiviteter ”för nordsidan” och berövade förbundet dess legitima status.

I december satte de in 5 000 fascistiska poliser i stormandet av den sydkoreanska fackföreningskonfederationens högkvarter och fängslade mer än 130 människor, inklusive dess vice ordförande.

I ett försök att undertrycka Förenade progressiva partiet som hade fungerat som ett legitimt progressivt politiskt parti, kokade Parkgruppen ihop ett konspiratoriskt upprorsfall och satte helt öppet en parlamentsledamot från partiet i fängsligt förvar.

Den 19 december lät myndigheterna med våld upplösa UPP efter att ha stämplat det som ett ”politiskt parti som följer nord” och kallade det ”en historisk möjlighet som ordentligt skyddade den liberala demokratin”.

I början av 2015 genomförde marionettgruppen en utredning av Advokatsamfundet för ett demokratiskt samhälle, en progressiv organisation i sydkoreanska juridiska kretsar, och avslöjade öppet sin strävan att i praktiken helt utrota de progressiva krafterna med säkerhetslagen som redskap.

Även fredliga demonstrationer och massmöten stämplas som ”verksamhet av vänsterkrafterna som är för nord och för att störta regeringen”. Marionettgruppen grep och fängslade personligheter i progressiva organisationer efter att ha stämplat dem som manipulatörer bakom scenen och godtyckligt undertryckt dem.

De har också obarmhärtigt brutit mot press- och yttrandefriheten genom att tillämpa säkerhetslagen. I Sydkorea finns inte frihet att kritisera ”regeringen” och dess konfrontationspolitik, även om det kan finnas frihet att försvara regimen och förtala landsmän.

Därför kräver inte bara sydkoreaner ur alla samhällsskikt, utan också det internationella samfundet, starkt att säkerhetslagen ska avskaffas och även amerikaner hävdar att säkerhetslagen måste avskaffas i ljuset av de mänskliga rättigheterna.

Park Geun Hye-gruppen är emellertid angelägen om att revidera säkerhetslagen till det sämre, långt ifrån att upphäva det. Det är löjligt av dessa kränkare av mänskliga rättigheter att kritisera någon annan i ”människorättsfrågan”. Park Geun Hye-gruppen borde istället möta tidens utveckling, omedelbart avskaffa säkerhetslagen och stoppa ”människorättsoväsendet” mot DFRK, anser utredningen.

text/nsl-2-15.txt · Senast uppdaterad: 2015/04/04 11:35 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan