Nordkorea lovar försvara sig mot hotfulla krigsövningar

USA och Sydkorea genomförde 9 - 20 mars stora och mycket hotfulla gemensamma militärasammandragningar och krigsövningar riktade mot Demokratiska Folkrepubliken Korea, benämnda Key Resolve och Foal Eagle.

Uppladdningen innefattade mer än 26 000 USA-soldater, ännu fler sydkoreanska soldater, ett hangarfartyg och en mängd flott- och flygstridskrafter.
Nordsidan svarade med att sätta sina militärstyrkor i högsta stridsberedskap och varnade att man skulle slå tillbaka kraftfullt mot minsta kränkning av nordkoreanskt territorium, på marken, till havs eller i luften. Man förklarade också att säkerheten för civila flygplan som kommer över eller i närheten av landets gränser inte kunde garanteras.

DFRK hade tidigare meddelat sin avsikt att sända upp en kommunikationssatellit, Kwangmyongsong 2, för att utveckla rymdteknik för fredliga syften. USA:s och Japans regeringar hävdar att den egentliga avsikten med uppskjutningen är att testa den ballistiska missilen Taepodong 2, och de hotar att ”om nödvändigt” skjuta ned den koreanska raketen, vilket DFRK skulle se som en öppen krigshandling.
Uppladdningen tyder på att USA under president Barack Obama fortsätter samma aggressiva och hotfulla krigspolitik som USA fört mot Korea sedan landets delning 1945. Sedan Koreakriget i början av 1950-talet har USA behållit trupper på Koreahalvön och trappat upp vapenresurserna i strid med vapenstilleståndsöverenskommelsen 1953. ”Krigsövningar” har genomförts varje år sedan 1997, men årets övning var längre och mer omfattande än tidigare.

text/krigsovningar.txt · Senast uppdaterad: 2009/03/28 02:58 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan