Korrumperad rapportering kritiseras

I september hölls ett seminarium i den nederländska staden Leiden där sju nordkoreanska avhoppare framträdde med fantastiska påståenden om situationen i norra Korea.

Sådana påståenden från en liten grupp avhoppare tas upp i sydkoreansk högerpress och valsar sedan runt i världen utan att någon journalist efterfrågar sanningshalten eller kontrollerar några källor som flera mediekritiker konstaterar.

Det kritiska tänkandet är som bortblåst.

Några av de nordkoreanska avhopparna på konferensen står bakom en hemsida, ”New Focus International, NFI”, vars påståenden är så fantastiska att till och med konservativa på den sydkoreanska högerkanten blir besvärade av avhopparklickens uppenbara ljugande, eftersom det riskerar rubba allmänhetens förtroende för medierna.

I en ledare i den sydkoreanska högertidningen Chosun ilbo går ledarskribenten Hwang Dae-jin 17 oktober till attack mot den lilla grupp nordkoreanska avhoppare som i västerländska medier hyllas som sanningssägare, med udden riktad mot gruppen kring NFI, under rubriken ”Avhoppare skall inte sprida grundlös hysteri”:

”Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-uns 40 dagars frånvaro satte ryktesmaskinen i full fart. Omkring ett dussin olika historier framfördes i lokal som i utländsk press, allt från att Kim förklarats hjärndöd till att han störtats i en statskupp och att Pyong­yang hade stängts för in och utfart. Många av dessa rykten härstammade från nordkoreanska avhoppare som i press och i tv påstod att de antigen hört från källor i norr eller att ett sådant scenario var högst trovärdigt.”

Ledarskribenten medger dessutom att de flygblad som sprids över gränsen via heliumballonger ”inkluderar vild ryktesspridning och ren skandal­ journalistik om Kim Jong-un och hans fru Ri Sol-ju.”

”Att ägna sig åt ryktesspridning gör inget gott. En del avhoppare, som ofta intervjuas av pressen här, lämnade norr för mer än 20 år sedan, och landet kan vara en totalt annan plats än den de lärde känna. Att sprida inkorrekt information om Nordkorea sår inget annan än förvirring bland sydkoreaner.”

Den amerikanske Koreaanalytikern Michael Basset går på sin hemsida igenom de mäktiga finansiärer som står bakom avhoppargruppen NFI. Han belyser hur avhoppare lämnar sinsemellan motstridande versioner om sin tid i Nordkorea och kallar gruppen för ”korrumperad”.

En liknande attack mot mediebevakningen kom på konservativa Korea Times ledarsida den 30 september under rubriken ”Kallakrigsjournalistik”:

”Medan koreanska media, liksom internationella medier, ska vara fria att uttrycka sina åsikter om Nordkorea på ledarsidor, så måste de utesluta sina ställningstaganden från rena nyhetssidor. Annars kommer den propagandistiska nyhetsrapporteringen att fortsatt förvirra och driva iväg deras läsekrets.”

”En del sydkoreanska medier koncentrerar sig på ’anti-Nordkorea-rapportering’ som kännetecknas av ensidighet, sensationalism, förvrängningar, spekulationer, obekräftade och opålitliga rapporter överdrifter och en övertro på anonyma källor.”

Det är dags för någon som i svensk press vågar ta upp en mediekritisk granskning kring rapporteringen om Nordkorea.

text/korrumperad-rapportering-1-2015.txt · Senast uppdaterad: 2015/03/22 23:57 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan