DFRK med i fotbolls-VM

Demokratiska Folkrepubliken Korea har kvalificerat sig till fotbolls-VM för herrar, som äger rum i Sydafrika sommaren 2010. Detta blir landets första session i VM-slutspelet sedan VM 1966 i England, där man gjorde väldigt bra ifrån sig.

Det är ett bra lag som DFRK ställer upp med i 2010 års VM-slutspel. Man har gjort bra ifrån sig i asiatiska fotbollsturneringar de senaste åren, så det verkar lovande. Frågan är om man kan genomföra samma sensation som i VM 1966. På pappret är man minst lika bra nu som man var då.
1966 spelade DFRK i gruppspelet oavgjort mot bronsmedaljvinnarna från föregående VM, Chile, och vann med 1-0 mot ett sådant storlag inom fotbollen som Italien. Det var sensation för ett land som aldrig tidigare hade varit med i slutspelet (och som dessutom inte skulle komma att spela i slutspelet på över 40 år efter detta, som det hade visat sig.) Sensationerna slutade dock inte där.
DFRK gjorde ett stort avtryck inom fotbollsvärlden genom sin insats i VM 1966, för laget tog sig vidare från gruppspelet (tillsammans med gruppvinnaren Sovjetunionen) och mötte Portugal i kvartsfinal. 25 minuter in i matchen ledde DFRK med 3-0, och min far har berättat att Portugals stjärna Eusébio stod och grät på planen. Tyvärr vände Portugal detta stora underläge, vann matchen och slog ut DFRK från VM.
Till kommande VM är de dock tillbaka, där de i kvalserien placerade sig ovanför de tidigare VM-lagen Saudiarabien (kvalificerade till de fyra senaste slutspelen) och Iran, vilka har deltagit i slutspelen både 1998 och 2006, bland de senare mästerskapen.
DFRK:s herrlandslag i fotboll är i allra högsta grad aktuellt när det gäller Korea i dagsläget. Därför vill jag uppmana tidningens läsare, som förenas av intresset för Korea, att se DFRK:s matcher i 2010 års fotbolls-VM.
Även personer som kanske inte brinner för fotboll bör se matcherna, för det kan vara historia som skrivs. Kanske kan landet chockera de bästa landslagen i världen, som man redan gjort en gång förut.
För den som är intresserad av DFRK:s framgångar vid VM 1966 finns den brittiska dokumentären ”The Game of Their Lives” från 2002, vilken har vunnit flera internationella priser.

Kalle Wadin Wesslén
Om filmen The Game of Their Lives, se Korea-information nr 4 2006.


Ur Korea-information nr 4/09

text/fotbolls-vm.txt · Senast uppdaterad: 2009/12/06 14:58 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan