DFRK skärper tonen: Nog med tomt prat från USA, Sverige behöver inte bemöda sig mer

Nordkorea har tröttnat på USA:s trixande och samtal som inte leder någonvart. Nu ställer man bestämda krav som förutsättning för fortsatta samtal om fred och kärnvapennedrustning på Korea­halvön och normalisering av relationerna med USA.

Lördagen den 5 oktober lämnade DFRK:s chefsförhandlare Kim Myong Gil samtalen i Stockholm med motiveringen att amerikanerna ”inte tog med sig något till förhandlingsbordet” och i ett skarpt uttalande den 19 november klargjorde den höge politikern och generalen Kim Yong Chol att USA måste upphöra med sina gemensamma militärövningar med Sydkorea en gång för alla, inte bara tillfälligt senarelägga dem. Han sade också att Sverige har spelat sin roll färdigt som ”baksäteschaufför” och inte behöver bemöda sig mer.

Samtalen i Sverige hölls på konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö mellan Kim Myong Gil och USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun. Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea Kent Härstedt var närvarande.
Torsdagen den 10 oktober, några dagar efter mötet i Stockholm, protesterade DFRK:s utrikesdepartement i ett uttalande mot att sex EU-länder, däribland Storbritannien, Frankrike och Tyskland, på USA:s inrådan på tisdagen hade hållit ett slutet möte med FN:s säkerhetsråd för att kritisera DFRK:s försvarsåtgärder.

Amerikanskt missilprov
”FN:s säkerhetsråd, som säger sig vara för rättvisa och jämlikhet, finner fel i den rättvisa åtgärd som tillhör vår rätt till självförsvar, samtidigt som man tiger som muren om USA:s nyligen genomförda testuppskjutning av den interkontinentala ballistiska missilen Minuteman 3. Detta är en allvarlig provokation mot DFRK.
Än värre är att USA bad om DFRK-USA-förhandlingar på aretsnivå, men de kom till samtalen tomhänta och avbröt dem därigenom. Ändå hävdade de att resultatet av förhandlingarna var positivt och uppmuntrade sina satelliter att utfärda ett uttalande kritiskt mot DFRK. Vi undersöker nu ingående vilken deras avsikt var.
Som världssamfundet erkänt, genomförde USA det senaste interkontinentala ballistiska missilprovet i ett försök att pressa DFRK. DFRK kan ge lika för lika, men vi tillämpar nu återhållsamhet enligt bedömningen att en motåtgärd inte är nödvändig ännu och att det ännu är för tidigt. Men vårt tålamod har en gräns och det finns ingen garanti för att det fortsätter hur länge som helst.
Trots den skarpa varningen från DFRK tog FN:s säkerhetsråd, utan en korrekt måttstock och utan skälig anledning, upp den fråga som rör DFRK:s rätt till självförsvar bara för att tillmötesgå någons intressen. Verkligheten manar DFRK att ompröva de avgörande åtgärder som vi vidtagit på eget initiativ för att bygga förtroende med USA.”

Den 19 november, efter att USA och Sydkorea senarelagt en planerad militärövning, sade Kim Yong Chol, som tidigare lett samtal med USA, att enareläggningen var irrelevant. USA måste ”en gång för alla” upphöra med gemensamma militärövningar med den sydkoreanska krigsmakten.
– Senareläggningen av övningen betyder inte att fred och säkerhet på Koreahalvön tryggas och är inte till hjälp för de diplomatiska ansträngningarna, konstaterade han.
– DFRK har inte för avsikt att sitta ned med det luriga USA och kommer inte att återgå till samtalen innan de fullständigt och oåterkalleligen upphör med sin fientliga politik.
– Från och med nu kommer DFRK att få rimlig kompensation för varje administrativ bedrift som USA:s president har pratat alltför mycket om i över ett år, sade han.

Trump har upprepade gånger framställt Nordkoreas moratorium för kärnvapenprov och interkontinentala ballistiska missiluppskjutningar som utrikespolitiska framgångar för honom, påpekar nyhetsbyrån AFP.
Sverige, som hade förmedlat ett förslag från USA om ett nytt möte i december, kritiserades också.
– USA utnyttjar Sverige som mellanhand för att inte ge intryck av att de kryper för DFRK. Men nu då Pyong­yang och Washington känner varandras ståndpunkt, behöver Stockholm inte längre arbeta för DFRK-USA-dialog, sade chefsförhandlaren Kim Myong Gil till KCNA.
– Om den svenska sidan uppför sig som en baksäteschaufför, kan det komma att betraktas som oförnuftigt. Den svenska sidan uppmanas att ordentligt förstå situationen och uppföra sig korrekt.

De allt skarpare uttalandena från DFRK i förening med flera vapentester bekräftar att tidsfristen vid årets slut för att USA ska ändra inställning håller på att löpa ut. Den sydkoreanske presidenten Moon Jae In tycks också ha spelat ut sin roll som fredskraft. Nu är det uteslutande på Trump och USA-administrationen det ankommer om dialogen och avspänningen ska gå framåt, eller om det blir en ny epok av konfrontation.

text/dfrk_skarper_tonen.txt · Senast uppdaterad: 2019/12/15 16:09 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan