Husrannsakningar mot koreaner i Japan

Två förgrundsgestalter för den koreanska organisationen Chongryon i Japan utsattes 26 mars för plötsliga och hänsynslösa husrannsakningar av polisstyrkor på order av Japans Polisministerium.

Polisingripandet mot Chongryon betecknas som fascistiskt våld och fördöms skarpt i ett uttalande av DFRK:s kommitté för kulturella relationer med främmande länder (CCRFC).

De som utsattes för polisaktionen är Ho Jong Man, ordförande, och Nam Sung U, vice ordförande för Chongryon (Centrala ständiga kommittén, Generalförbundet av koreaner bosatta i Japan).

Klockan sju på morgonen den 26 mars kom en polisenhet tillhörande Förenade undersökningshögkvarteret i Japan med många fordon, däribland även pansarfordon, till deras hus. De sökte noga igenom husen i mer än fyra timmar och beslagtog dokument och annan information.

Åtgärden motiverades med att de har förbindelser med en korean bosatt i Japan, vars affärsföretag skulle ha brutit mot den japanska lagen om växling av utländsk valuta genom att importera tallsvamp från DFRK 2010.

Förenade undersökningshögkvarteret har inrättats av de japanska reaktionärerna och det har tidigare trakasserat Chongryon. Den 12 maj 2014 genomförde de husrannsakningar hos 20 av Chongryons affärsföretag som inte har något att göra med det nämnda företaget. Dessutom kopplade de samman företrädarna för Chongryon inklusive dess ordförande och vice ordförande med fallet och behandlade dem som brottslingar.

Tvångsgenomsökningen strider mot den japanska konstitutionen och straffprocessrätten och är inte bara ett oacceptabelt brott mot humanitet och en akt av nationell diskriminering. Intrånget i dessa personers privata bostäder ses också som en provokation mot Demokratiska Folkrepubliken Korea och en kränkning av detta lands suveränitet, eftersom de japanska myndigheterna vet att Chongryon är organisationen av medborgare i DFRK i utlandet, att ordförande och vice ordförande i centralkommittén representerar det socialistiska fosterlandet och är ledamöter av Högsta folkförsamlingen och att Chongryon fungerar som diplomatisk beskickning för DFRK eftersom det inte finns några diplomatiska relationer mellan de två länderna.

De japanska myndigheternas politiska försök att utplåna Chongryon är det koncentrerade uttrycket för de japanska reaktionärernas fientliga politik mot DFRK och ett avsiktligt försök att försämra de japansk-koreanska relationerna, som får långtgående konsekvenser, framhåller uttalandet.

text/chongryon-2-15.txt · Senast uppdaterad: 2015/04/04 11:32 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan