Högtidsdagar som markerar självständigheten

April är vårmånaden som tänder hoppet i Korea, då värmen återvänder och naturens prakt börjar synas. Det är också de politiska förhoppningarnas månad, med flera viktiga märkesdagar.

President Kim Il Sungs födelsedag, Solens dag den 15 april, är en dag då man firar nationens grundare och store ledare, som anförde kampen mot den japanska kolonialismen och upprättade den första självständiga staten på Koreahalvön genom att lita till sitt eget folks potential.

President Kim Il Sung ledde sitt folk i kriget mot USA:s imperialism och i det socialistiska uppbygget efter kriget. Han utformade och konkretiserade jucheidén, den ideologi och politik som förblivit vägledande för Demokratiska Folkrepubliken Korea fram till idag, då folket bygger landet med särskild iver inför märkesåret 2012, då det är hundra år sedan presidenten föddes.

En av hans bedrifter var grundandet av Koreanska folkarmén den 25 april 1932 – en annan viktig årsdag som firas. Koreanska folkarmén var den väpnade kraft som ledde landets befrielse och kriget för självständighet. Den har fortfarande en helt central betydelse för att försvara det politiska system som det koreanska folket själva har valt, för att trygga freden och förhindra en invasion av landet.

9 april 1993 valdes Kim Jong Il till ordförande för DFRK:s nationella försvarskommission. Detta val av ledare för försvarsmakten i ett politiskt avgörande skede hade stor betydelse för kontinuiteten i landets politik och försvaret av dess oberoende. Genom songunpolitiken med Koreanska folkarmén som central kraft ledde Kim Jong Il sitt folk och sitt land under vad som kallats ”den mödosamma marschen” på 1990-talet.

Idag har Demokratiska Folkrepubliken Korea bevisat sin livskraft och sin förmåga att värna freden på Koreahalvön, försvara landets suveränitet och slå vakt om det politiska system som dess folk valt. Det är denna framgångsrika kamp som märkesdagarna i april påminner om.


Ur Korea-information nr 2/10

Utgivningen av Korea-information nr 2 har också uppmärksammats av koreanska centrala nyhetsbyrån, KCNA.
Magazine "Korean Information" Issued in Sweden

text/april.txt · Senast uppdaterad: 2010/04/05 00:30 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan