Provokativa militärövningar hotar freden i Korea

De gemensamma militärövningar som USA och Sydkorea avser att genomföra med början den 8 mars är ett allvarligt hot mot freden på Koreahalvön och riskerar att utlösa ett kärnvapenkrig.

Enligt uppgift deltar mer än 18 000 soldater, däribland över 10 000 USA-soldater stationerade i södra Korea, i övningarna, som går under benämningarna Key Resolve och Foal Eagle.

Officiellt beskrivs övningarna som årligen återkommande och defensiva, men de är upplagda som förelöpare till en överraskningsattack mot Demokratiska Folkrepubliken Korea och innefattar såväl toppmodern militär utrustning som kärnvapen.

Övningarna är särskilt oroande mot bakgrund av att den sydkoreanske försvarsministern i flera sammanhang öppet talat om föregripande angrepp med precisionsstyrda missiler mot nordsidans kärnvapenanläggningar. Dessa uttalanden uppfattas av nordsidan som en krigsförklaring och Nordkorea har klargjort att man har hög beredskap och att ett eventuellt angrepp kommer att mötas med ”skoningslös och tillintetgörande vedergällning”.

Denna skärpning av krigshotet på Koreahalvön går tvärs emot de pågående strävandena att åstadkomma avspänning och varaktig fred, och de konstruktiva förslag till förhandlingar som nyligen lagts fram från nordkoreansk sida. Vapenskramlet visar USA:s verkliga avsikt att söka konfrontation och krig, inte dialog och fred.

I Söul har protestmöten hållits mot USA:s och Sydkoreas planerade gemensamma övningar.

Svensk-koreanska föreningen protesterar mot dessa provokativa militära övningar och manar till största vaksamhet mot de krafter som söker driva fram konfrontation och krig på Koreahalvön.

Stockholm, 3 mars 2010
Svensk-Koreanska Föreningen

text/2010provokativa.txt · Senast uppdaterad: 2010/03/03 21:44 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan