USA övar för invasion av Nordkorea

Idag, måndagen den 22 augusti, inledde Förenta staterna och den sydkoreanska krigsmakten sin största gemensamma militärövning på flera år, benämnd ”Ulchi Freedom Shield”.

Övningarna, de första fullskaliga ”krigsspelen” på fyra år, inkluderar fältövningar med flygplan, krigsfartyg, stridsvagnar och potentiellt tiotusentals trupper. De beräknas pågå i södra Korea till och med början av september och ska inkludera simulerade gemensamma attacker, frontlinjeförstärkningar av vapen och bränsle och ”avlägsnande av massförstörelsevapen” – vilket förmodligen betyder angrepp mot Demokratiska Folkrepubliken Koreas strategiska avskräckande kärnvapen.

Washington och Seoul kallar sina övningar defensiva, men de är uppenbart förberedelser för militär aggression mot och invasion av norra Korea. De är särskilt oroväckande i en situation då Förenta Staternas ledare arbetar för högtryck för att skärpa motsättningarna i Ostasien.

Demokratiska Folkrepubliken Korea har varnat USA och den sydkoreanska regimen att de kommer att möta ”oöverträffade” säkerhetsutmaningar om de inte upphör med sina gemensamma militärövningar och andra fientliga militära provokationer.

Svensk-Koreanska föreningen uppmanar alla politiska krafter i vårt land att protestera mot de gemensamma militärövningarna i södra Korea och mot den USA-ledda militära upptrappningen i regionen och att verka för fred och avspänning på Koreahalvön i enlighet med de tidigare nord-sydliga gemensamma uttalandena.

För Svensk-Koreanska föreningen, Christer Lundgren OrdförandeI södra Korea genomförs stora demonstrationer mot dessa övningar:

nyheter/usa_övar_för_invasion_av_nordkorea.txt · Senast uppdaterad: 2022/08/23 10:10 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan