Uppenbart överdrivna eller påhittade vittnesmål

I den japanska nättidningen The Diplomat publicerades en artikel i oktober 2014 med personer som är skeptiska till vittnesmål från vissa nordkoreaner som har lämnat landet, bland annat 21-åriga Park Yeonmis tal i oktober i Dublin på Young World Summit. Park Yeonmi berättade där inför en internationell samling åhörare om godtyckliga arresteringar i landet och beskrev det som världens mörkaste plats.
I en tidningsintervju berättade hon hur döda kroppar varje morgon flyter upp på flodstränderna.

Felix Abt, en schweiziskfödd affärsman som boddesju år i Nordkorea fram till 2009, ifrå- gasätter regelbundet rapporter i media om situationen i Nordkorea gällandemänskliga rättigheter.
– Jag ifrågasätter endast påståenden som uppenbarligen är överdrivna, eller rent ut sagt påhittade, säger Abt till The Diplomat.

Han fortsätter med att berätta hur han ensam fick lov att åka runt i Nordkorea, utan att någonstans ha sett några döda kroppar. Han besökte avlägsna provinser, där han kunde se trasiga broar, fattiga områden, förfallen infrastruktur, och poängterar därmed att han fick fri lejd att resa runt i landet.

Tidigare har han motsatt sig andra rapporter om Nordkorea, till exempel att barnamord av handikappade är praxis i landet, genom att poängtera att ett helt nordkoreanskt lag tävlade i de paralympiska spelen i Sydkorea i oktober.

En annan som är skeptisk till sådana rapporter och vittnesmål är Michael Basset, en Nordkorea-analytiker, som var stationerad hos USA:s militär i flera år vid Koreas demilitariserade zon. Han berättar att personer som Yeonmi, som har lämnat Nordkorea, är en del av en agenda för att rättfärdiga sanktioner mot Nordkorea.

– Det låter som om hon talar från ett manus, som om någon har regisserat ett skådespel, säger Basset.

Journalisten Blaine Harden, författare till boken Flykten från Läger 14, erkände tidigare att personen som boken är baserad på har ljugit för honom om viktig fakta. Shin Dong-hyuk, vars påstådda flykt från ett fångläger i Nordkorea boken baseras på, ljög om att hans mamma hade avrättats.

I en telefonintervju förnekar Yeonmi att hon skulle vara en del av en agenda, när hon konfronteras, och hävdar istället att det hon har sagt har misstolkats på grund av hennes bristande kunskaper i engelska.

Michael Basset berättar att meddelanden skickade i Park Yeonmis namn är skrivna på perfekt engelska, samtidigt som hon själv ursäktar sina dåliga engelskkunskaper, något som kan tyda på att hon agerar utifrån ett manus. Det är samtidigt inte någon hemlighet att Yeonmi är medlem i tankesmedjan Freedom Factory, baserad i Seoul, som verkar för frimarknadsideologi.

text/vittnesmal-1-2015.txt · Senast uppdaterad: 2015/03/23 00:02 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan