Val till Högsta folkförsamlingen

Söndagen den 10 mars 2019 gick medborgarna i DFRK till val för att utse den fjortonde Högsta folkförsamlingen (SPA). Högsta folkförsamlingen kan liknas vid Sveriges riksdag, men det politiska systemet i DFRK, den så kallade folkdemokratin, skiljer sig ändå i grunden från västvärldens olika varianter av parlamentarisk demokrati. Först utses kandidater vid massmöten av elektorer – en i varje valdistrikt. De som saknar folkets stöd blir aldrig aktuella som kandidater. På valdagen godkänns de kandidater som har utsetts. Att rösta till parlamentet i Nordkorea handlar inte om att visa upp meningsskiljaktigheter, utan om att bekräfta landets politik, folkmakten och jucheinriktningen.

Att delta i valet ses som en medborgerlig rätt och plikt. Alla medborgare över 17 år har rösträtt. Efter att man lagt sina röster deltar väljarna i fest och firande utanför vallokalen.

Valdeltagandet är alltid mycket högt. I senaste var den officiella siffran 99,97 procent, en siffra som framstår som otrolig i länder med ett annat politiskt system. Men i DFRK ser man det som en demonstration av den fasta enigheten bland befolkningen om den politik som företräds av ordförande Kim Jong Un, och Koreas arbetarparti. Nyhetsbyrån KCNA rapporterade:
”På dagen för valet av ledamöter till SPA gick hela folket och tjänstgörande personal i Folkets armé till valurnorna med viljan att klippfast konsolidera vår socialism, som är centrerad på de folkets massor.”

Vi anser att invånarna i vårt land är en stor familj så vi går samman som en och röstar på den föreslagna kandidaten, sade Song Yang Ran, ordförande för en stor kvinnoorganisation i Nordkorea till AFP.
På frågan om hur hon ser på valsystem med flera olika kandidater är svaret tydligt:
– Vårt system är det bästa!
– Jag är mycket stolt över att få rösta för första gången, sade 19-åriga studenten Kim Ju-Gyong till AP.

text/valtillspa2019.txt · Senast uppdaterad: 2019/10/03 18:29 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan