En amerikansk tjänsteman uppgav den 13:e mars för nyhetsbyrån Reuters att flera försök har gjorts av den nya Biden-administrationen att få kontakt med DFRK via diplomatiska kanaler utan att svar inkommit.
Om uppgifterna stämmer så har man alltså i Pyongyang ingen brådska att prata med den nya regimen i Vita huset. Eller kanske har man helt enkelt tröttnat på dialog med USA överhuvudtaget. Det vore inte så konstigt då USA har en lång historia av brutna löften gentemot Korea. Under andra världskriget sade USA att Korea skulle bli fritt och odelat efter att den japanska ockupationen besegrats. Vid Koreakrigets slut sades att vapenstilleståndsavtalet inom kort skulle leda till ett fredsavtal. Och i mer modern tid har USA gång på gång brutit de löften man givit i dialogen om norra Koreas kärnenergiprogram. Till exempel har Madeleine Albright, som var utrikesminister under Bill Clinton, uppgivit att USA på 90-talet aldrig hade för avsikt att hålla sina löften eftersom man räknade med att DFRK skulle kollapsa.
Eller så har man nu i DFRK dragit slutsatsen att det inte spelar någon roll vad en amerikansk presidentadministration säger, då det ändå är de neokonservativa i den ”den djupa staten” som får sista ordet. Dialogen med USA under Donald Trump fördes på allra högsta nivå men blev ändå helt meningslös eftersom USA inte gick med på att lätta på några sanktioner om inte DFRK först gjorde sig av med sina kärnvapen. Inte mycket tyder på att Biden-administrationen har någon annan hållning och Pyongyang kanske gör helt rätt i att avvisa kontaktförsöken innan tecken kommer på att USA har något meningsfullt att erbjuda.
I en kommentar några dagar senare bekräftar fru Choe Sun Hui, DFRK:s vice utrikesminister, att man mottagit flera meddelanden från USA som man kommer att lämna obesvarade.