”Avhoppare” vill hem till nord

I ett reportage i CNN från september 2015 berättas om Kim Ryon Hui, en kvinna från Pyongyang som nu är fast i Sydkorea utan att kunna åka hem.

Hennes historia började 2011 när hon efter sex månaders behandling på ett sjukhus för en leversjukdom reste till släktingar i Kina för att där söka specialistvård.

Men väl i Kina fick hon snabbt lära sig att sjukvården där inte är gratis, som hemma i DFR Korea. Hon tvingades låna pengar från sina släktingar och ta ett jobb som servitris. Men de pengar hon kunde få in räckte inte långt för den specialistvård som hon behövde.

När sjukvårdsräkningarna växte fick hon tips av en människosmugglare om att åka till Sydkorea för att arbeta. Lönerna där var höga, fick hon höra, och hon bestämde sig för att åka dit under två månader för att sedan kunna slutföra sin behandling i Kina och därefter återvänta till sin familj i norra Korea.

Men på plats i Sydkorea upptäckte hon att hon hade begått ett enormt misstag. Människosmugglaren hade tagit hennes pass och vid ankomsten till syd tvingades hon skriva på papper om att avsäga sig sitt nordkoreanska medborgarskap och kommunistisk ideologi.

I Sydkorea är det olagligt för en nordkoreansk ”avhoppare” att åka tillbaka. Kim gick då till polisen och sa att hon i själva verket var en spion och ville bli hemskickad. Men allt för sent insåg hon att också denna strategi var ett stort misstag. Ty Sydkorea skickar inte hem misstänkta spioner från nord utan sätter dem i fängelse.

Efter en tid på anstalt är hon nu villkorligt frigiven men kan inte lämna landet. Hon har sedan en tid ett arbete på ett återvinningsföretag och genomgår reguljär sjukvårdsbehandling i staden Daegu.

CNN har träffat Kim Ryon Hui i Sydkorea, men också träffat hennes familj i nord. Hemma i Pyongyang väntar hennes föräldrar, hennes man och parets 21-åriga dotter. De har inte träffat Kim Ryon Hui på fyra år och är förtvivlade när CNN träffar dem. ”Varför får hon inte komma tillbaka?”

CNN låter familjen utbyta videohälsning med sin mor och fru. De vittnar om hur alla gråter och att situationen inte är något annat än hjärtskärande. Men någon lösning finns tyvärr inte i sikte.

» Se här CNN:s reportage

text/kim_ryon_hui.txt · Senast uppdaterad: 2015/10/07 22:20 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan