Svensk-Koreanska föreningen               

            dfrk        sve

För vänskap mellan Sverige och Demokratiska Folkrepubliken Korea (DFRK, Nordkorea).Aktuellt om Nordkorea / DFRK

60 år sedan Koreakriget

Med anledning av att det i dagarna är 60 år sedan vapenstilleståndsavtalet undertecknades skriver Daniel Uppström i tidningen Proletären om Koreakriget: Kriget utan slut

2013/07/28 11:53 · 0 Linkbacks

60 år utan fred i Korea

– Ersätt vapenstilleståndet med fredsavtal

I över sex decennier har krigets skugga hängt hotande över Koreahalvön. Sedan vapenstilleståndet efter Koreakriget 1953 råder ett tillstånd av varken krig eller fred, där risken för ett nytt krigsutbrott är ständigt närvarande. Det är hög tid att förändra detta och ersätta vapenstilleståndet med en varaktig fred.

» Läs hela uttalandet från Svensk-Koreanska föreningen

2013/07/06 23:58 · 0 Linkbacks

USA övar för angrepp med kärnvapen

I april i år kulminerade den spända situationen på och kring Koreahalvön. Media rapporterade om hotande kärnvapenkrig, men utan att klargöra vem som stod för hotet.

Det som ledde till till den skärpta situationen var två händelser:

1. Att USA i FN:s säkerhetsråd genomdrev en resolution som fördömde DFRK:s uppskjutning av en satellit i rymden för fredliga ändamål och skärpte de internationella sanktionerna mot landet.

2. Att USA och Sydkorea genomförde mycket omfattande och provokativa militära övningar för fullskalig invasion och kärnvapenangrepp mot norra Korea.

DFRK svarade med hot om motangrepp mot USA om de skulle bli angripna och de visade sin förmåga att svara med kärnvapen även mot USA:s fastland. Det ansågs upprörande medan USA:s krigshot sågs som normal rutin.

» Läs vidare..

2013/06/23 18:29 · 0 Linkbacks

Frågor och svar

Vi kan här tipsa om en artikel av Stansfield Smith, som vid ett besök i Nordkorea i år ställde ett antal aktuella frågor om landets nuvarande situation: What North Koreans Think

2013/05/21 21:01 · 0 Linkbacks

Förhandlingsvillkor för fred i Korea

Nordkorea ställer villkor för dialog konstaterade TT-AFP i ett kort meddelande 18 april. Där hette det: ”Nordkorea listade på torsdagen sina villkor för att inleda dialog med Sydkorea och USA. Bland kraven fanns bland annat att FN-sanktioner mot Nordkorea upphävs och att USA och Sydkorea upphör med gemensamma militärövningar… Utspelet väntas få ett svalt mottagande i Seoul och Washington, som villkorat samtal med nukleär nedrustning.”

De avslutande orden, ”nukleär nedrustning”, underförstår naturligtvis ensidig nordkoreansk nedrustning, inte ömsesidiga åtgärder för avspänning. Av detta korta meddelande är det svårt för en svensk allmänhet att förstå de nordkoreanska kraven. En utförligare kommentar ger Finian Cunningham i PressTV. Läs här ett utdrag ur hans artikel.

2013/04/23 22:22 · 0 Linkbacks

Tomt prat om dialog

Koreanska nyhetsbyrån KCNA publicerade 16 april ett uttalande från DFRK:s utrikesministerium:

”Höga amerikanska tjänstemän tävlar den senaste tiden med varandra i att tala om dialog. Detta är inget annat än ett listigt knep för att undgå kritik för spänningen på tröskeln till krig genom att låtsas att avstå från militära insatser och stå för dialog.”

» Läs mer..

2013/04/17 23:09 · 0 Linkbacks

Kina angeläget om stabilitet i Korea

Med anledning av återkommande spekulationer om Kinas roll i Koreafrågan publicerar vi här en artikel från 2009 som redogör för uppfattningen hos den kinesiske Koreakännaren Ren Xiao, som talade om Kinas relationer med norra och södra Korea på Stockholms Universitet.

» Läs mer..

2013/04/15 22:16 · 0 Linkbacks

Vem hotar vem på Koreahalvön?

Läget på Koreahalvön är just nu mycket spänt. Krigsrisken är överhängande. Västvärldens massmedia driver en intensiv kampanj mot Nordkorea, som utmålas som hotfullt och oberäkneligt. Men vem är det egentligen som hotar med krig och kärnvapen?

» Läs mer..

2013/04/05 23:55 · 0 Linkbacks

Rättvis kamp under ny ledare

Solens dag den 15 april är en viktig högtidsdag i den koreanska kalendern. Det är president Kim Il Sungs födelsedag. Kim Il Sung ledde det koreanska folkets kamp mot den japanska kolonialmakten till seger. Han grundade Koreanska Folkarmén och Demokratiska Folkrepubliken Korea (DFRK), den första och enda suveräna koreanska staten i modern tid, och den första arbetar- och bondestaten någonsin i Korea.

Idag förs songunpolitiken, som Kim Il Sung lade grunden för, vidare av Kim Jong Un, förstesekreterare i Koreanska Arbetarpartiet och förste ordförande för Nationella Försvarskommittén.

» Läs mer..

2013/04/05 23:51 · 0 Linkbacks

Överhängande risk för ett andra Koreakrig

Ett andra Koreakrig är oundvikligt, säger Utrikesdepartementet i Pyongyang i ett skarpt uttalande 7 mars. USA arbetar nu hårt för att utlösa ett kärnvapenkrig och krossa Demokratiska Folkrepubliken Korea, menar man.

» Läs mer..

2013/03/09 12:24 · 0 Linkbacks

The Pirate Bay från Nordkorea?

Fildelningssajten ”The Pirate Bay” hävdar måndag 4 mars att man flyttat sin tjänst till servrar i norra Korea. Vid sin sida visar man loggan nedan. Vad detta innebär i praktiken lär nog visa sig med tiden. Klart är i alla fall att trafiken till och från The Pirate Bay i skrivande stund är routad via noder i DFR Korea. (Kan verifieras med verktyget Traceroute.)

2013/03/04 22:41 · 0 Linkbacks

Harlem Globetrotters besöker DFRK

Ett sällskap av amerikanska basketspelare från uppvisningslaget Harlem Globetrotters, tillsammans med den förre NBA-stjärnan Dennis Rodman anlände i Nordkorea tisdag 26 februari. Under onsdagen träffade man unga koreanska basketspelare för att dela med sig av erfarenheter. Under torsdagen spelades en vänskapsmatch där 12 koreaner och fyra från Harlem Globetrotters delades upp i två lag. DFRK:s ledare Kim Jong Un och Dennis Rodman följde matchen tillsammans. Rodman sa därefter att ”relationerna mellan de två länderna är ledsamma, men personligen är jag vän av marskalk Kim Jong Un och det nordkoreanska folket.” Han tackade DFRK för att hans delegation fick chansen att besöka landet och menade att matchen symboliserade vänskap mellan de två folken. Efteråt åt Rodman middag tillsammans med Kim Jong Un och hans fru Ri Sol Ju.
Dennis Rodman lämnade DFRK fredag 1 mars och på flygplatsen sa han till kinesiska nyhetsbyrån Xinhua att Koreas folk är fantastiskt och att Kim Jong Un är en mycket ärlig man som älskar sin fru djupt och att han, precis som sin farfar och sin far, är en stor ledare.
Spelarna från Harlem Globetrotters planerar att stanna i DFRK till 5 mars. Deras förehavanden filmas och kommer att visas i en TV-serie i amerikanska HBO senare i år.

2013/02/28 21:34 · 0 Linkbacks

Enkel logik

Denna bild visar ganska tydligt varför DFR Korea utvecklat kärnvapen för sitt försvar. En logik som är så enkel att de flesta borde förstå.

2013/02/13 13:25 · 0 Linkbacks

Fiasko för konfrontationspolitiken mot Nordkorea

Med anledning av DFR Koreas tredje lyckade kärnvapenprov skriver Svensk-Koreanska föreningens ordförande Christer Lundgren på Newsmill:

Nordkorea har genomfört sin tredje provsprängning av en atomladdning. Det är ett definitivt fiasko för den konfrontationspolitik som drivits av presidenterna Bush och Obama i USA och Lee Myung-bak i Sydkorea, vars uttalade mål har varit att tvinga fram ett stopp för Nordkoreas utveckling av kärnvapen. För att normalisera situationen på Koreahalvön krävs en omläggning av USA:s och Sydkoreas politik.

Demokratiska Folkrepubliken Koreas utveckling av kompetens på kärnvapenområdet är inte offensivt riktad mot något annat land, allra minst mot södra Korea, utan den är klart riktad mot kärnvapenmakten USA i defensivt och avskräckande syfte.

» Läs hela artikeln..

2013/02/12 20:41 · 0 Linkbacks

Sydkorea genomförde raketuppskjutning

Sydkorea genomförde onsdagen 30 januari en lyckad uppskjutning av sin rymdraket Naro-1 Två tidigare försök, under 2009 och 2010, har misslyckats och datumet för det tredje försöket flyttades tidigare fram två gånger under 2012.
Naro-1 är södra Koreas första raket som kan bära ett objekt till omloppsbana. Man har tidigare endast tillverkat mindre raketer för vetenskapliga studier. Första raketsteget i Naro-1 levereras från Ryssland medan det andra och sista steget har utvecklats i Sydkorea. Planen med onsdagens uppskjutning var att placera en testsatellit i omloppsbana.

Norra Korea å sin sida, genomförde i december en lyckad uppskjutning av satelliten Kwangmyongsong-3 med en raket av typ Unha-3.

2013/01/28 23:11 · 1 Linkback

Orättvisa sanktioner mot DFRK

FN:s säkerhetsråd beslutade tisdag 22 januari om utökade sanktioner mot DFR Korea efter den lyckade uppskjutningen av satelliten Kwangmyongsong-3. Konsekvensen av detta är att man förbjuder DFRK, som enda land i världen, från ett fredligt användande av rymden.
Från DFRK har man svarat att man anser säkerhetsrådet vara en marionett till USA och att det bör be DFRK om ursäkt för att ha lagt sig i landets okränkbara suveräna rättigheter.
Man kommer att fortsätta utveckla bättre raketer och med dessa skicka upp flera nya satelliter.
Då säkerhetsrådets beslut helt går i linje med USA:s fientliga ansträngningar för att hindra DFRK:s ekonomiska utveckling kommer man också fortsätta att stärka sin militärmakt, inklusive sin kärnvapenarsenal. Internationella samtal om fred och stabilitet på Koreahalvön välkomnas men man kommer inte diskutera frågan om DFRK:s innehav av kärnvapen.

Detta uttalande utfärdades torsdag 24 januari av DFRK:s Nationella försvarskommission: DFRK svarar FN:s säkerhetsråd

Nedan ses ett nyhetsinslag i koreansk TV från onsdag 23 januari:

2013/01/23 22:23 · 0 Linkbacks

Konfrontation leder inte till mänskliga rättigheter

I dagarna har FN:s människorättschef Navanethem Pillay ställt krav på en allomfattande internationell undersökning av människorättssituationen i Demokratiska Folkrepubliken Korea (DFRK).
Men dessa krav är ensidiga. De gagnar de krafter som strävar efter att undergräva landets suveränitet och bidrar inte till att förbättra situationen för det koreanska folket.

» Läs mer..

2013/01/15 21:39 · 1 Linkback

Nyårstal av Kim Jong Un

DFR Koreas ledare Kim Jong Un höll ett tal 1 januari 2013 med anledning av nyårsfirandet, som här kan läsas i sin helhet i engelsk översättning:

» New Year Address Made by Kim Jong Un

2013/01/02 18:55 · 0 Linkbacks

Kim Jong Il om förtal av socialismen

Kim Jong Il skrev många artiklar till försvar för socialismen som ideologi och samhällssystem. För den som vill förstå hur koreanerna själva ser på sitt samhällssystem är dessa artiklar viktiga.

Han skriver bland annat:

Att kalla socialismen, under vilken folkets massor är alltings herrar, för ”totalitarism” är ytterst en befängd lögn som jämställer den mest progressiva idén som återspeglar de folkliga massornas krav med fascistiska härskares reaktionära idé.

..

Vår erfarenhet visar att det genom ideologisk utbildning och ideologisk kamp för att förbättra myndighetspersoners metoder och arbetsstil är möjligt att utplåna maktmissbruk och byråkrati, som är kvarlevor av det gamla samhället.

Vad folket har fått genom socialismens kollaps [i Östeuropa] är inte ”human och demokratisk socialism” utan kapitalism där utsugning, förtryck och social ojämlikhet dominerar och alla slags brott och samhällelig ondska råder.

I de länder där socialismen kollapsat och kapitalismen återuppstått har maktmissbruk och byråkrati inte försvunnit utan institutionaliserats och legitimerats och är nu allmänt utbredda i samhället.

» Läs hela artikeln..

2012/12/29 04:13 · 0 Linkbacks

Framgångsrik satellituppskjutning

Media rapporterar idag, onsdag 12 december, att Nordkorea har skjutit upp en långdistansraket och lyckats placera en satellit i omloppsbana runt jorden. Det är en avancerad teknisk bedrift, och det finns goda skäl att gratulera det koreanska folket och dess ledare till denna framgång.

Tidigare i år, i anslutning till president Kim Il Sungs hundraårsdag, försökte Demokratiska Folkrepubliken Korea skjuta upp en vetenskaplig satellit i rymden och världspressen var inbjuden för att bevittna och rapportera om händelsen. Då drabbades uppskjutningen av tekniska fel och raketen störtade i havet. Genom att nu fullfölja sitt rymdprogram och framgångsrikt genomföra en ny uppskjutning hävdar DFRK än en gång sin rätt att liksom andra länder utnyttja rymden för civila ändamål. Att det görs under detta jubileumsår och i anslutning till årsdagen av generalsekreterare Kim Jong Ils bortgång är en påminnelse om de framsteg som landet gjort under hans ledning och i enlighet med hans planer för vetenskapliga och tekniska framsteg och ökad levnadsstandard för det koreanska folket.

Kritikerna hävdar att den teknik som DFRK nu visar sig behärska även kan användas för militära syften. Det må vara sant, men klart är att denna uppskjutning inte är av militär karaktär och DFRK tillbakavisar bestämt påståenden om att landet fullföljer utveckling av kärnstridsspetsar eller långdistansmissiler.

FN:s säkerhetsråd har på USA:s initiativ förbjudit DFRK, och endast detta land, att skjuta upp satelliter. DFRK menar på goda grunder att det förbudet strider mot de fördrag och resolutioner om rymdens frihet som FN:s generalförsamling antagit, vilka fastställer alla länders rätt att använda rymden för civila ändamål. Uppenbart är att dubbla måttstockar tillämpas när man inte erkänner den rätten för DFRK. När andra länder i området, däribland Sydkorea, genomför eller planerar för satellituppskjutningar, talas det aldrig om att detta skulle öka spänningen eller äventyra andra länders fred och säkerhet.

2012/12/12 21:34 · 0 Linkbacks

<< Nyare inlägg | Äldre inlägg >>

»  För äldre nyheter, från juni 2010 och tidigare, fortsätt läsa här.


Väder just nu:


DFR Korea

Vid lokal tid:
Mon, 22 Dec 2014 11:59 am KST

Pyongyang

-3 °C

Wonsan

0 ° C

Sinuiju

-9 °C

Sverige

Vid lokal tid:
Mon, 22 Dec 2014 5:50 am CET

Stockholm

1 °C

Göteborg

6 °C

Abisko

-12 °C

sk/start.txt · Senast uppdaterad: 2012/04/20 00:36 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan
www.chimeric.de Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0