Sydkorea provocerar med skarpskjutning till havs

Sydkoreanska styrkor sköt i måndags med skarp ammunition i omtvistade områden i Koreas Västhav trots allvarliga varningar från nordsidan.

Skarpskjutningen ingick i en sydkoreansk flottövning, den andra hittills i år, med självdrivna haubitsar, kanoner, raketer och attackhelikoptrar. Övningen ägde rum i ett havsområde som nordsidan med goda folkrättsliga skäl anser som sitt territorium, nära öarna Baengryeong och Yeonpyeong, som kontrolleras av sydsidan.

Norra Korea hade i förväg i skarpa ordalag fördömt denna provokation och varnat för att den kunde leda till motangrepp samt uppmanat civila att lämna området. Denna gång valde man dock att inte besvara provokationen.

Denna militära provokation kommer samtidigt som förberedelser pågår för att återuppta sexpartssamtalen om kärnvapenfrågan på Koreahalvön. Den ses som ett test på hur norra Korea kommer att agera under befäl av sin nye ledare Kim Jong Un.

Amerikanska styrkor planerar för ytterligare militära övningar tillsammans med sydkoreanska förband under de närmaste månaderna, vilket ytterligare kommer att öka spänningen i regionen.

Skarpskjutningen och de planerade gemensamma militärövningarna bekräftar ännu en gång att den sydkoreanska regimen och USA inte vill ha fred på Koreahalvön. Deras agerande är en allvarlig utmaning mot Demokratiska Folkrepubliken Korea och mot freden i hela regionen.

22 februari 2012

Svensk-Koreanska Föreningen

Se även denna sydkoreanska video.

nyheter/sydkorea_provocerar.txt · Senast uppdaterad: 2012/02/22 19:22 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan
www.chimeric.de Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0