DN:s politiska gårdvar skäller ut SR-reporter

Aja baja, Sveriges Radio! Nu har ni låtit en reporter berätta vad hon sett i Nordkorea utan att påminna de okunniga lyssnarna om att Nordkorea är ett ”fångläger” och ”världens förmodligen vidrigaste diktatur”.

Dagens Nyheters krönikör Erik Helmerson upprörs över reportern Margita Boströms ”naivitet”. Hon har besökt Pyongyang tillsammans med den socialdemokratiske riksdagsmannen Kent Härstedt och konstaterat att utvecklingen går framåt, att den nordkoreanska huvudstaden inte motsvarar den förväntade bilden av östeuropeisk dystert grå stagnation. Hon rapporterar vad hon ser, redovisar begränsningarna och avstår från att spekulera om sådant som hon inte sett.

Dessutom försöker hon försiktigt peka på orsakerna till landets svåra situation: begränsad jordbruksareal, förödande naturkatastrofer och omvärldens sanktioner.

Det är hederlig rapportering utan den tillrättalagda propagandavinkel som är norm för det mesta av rapporteringen från detta land i västerländska media. Men så får man inte beskriva detta land, enligt Erik Helmerson:

”Den som hör Margita Boström utan förkunskaper inhämtar att Nordkorea är synnerligen otursförföljt.”

De ”förkunskaper” han avser är att landets ledare är inkompetenta och för en ekonomisk politik som ”fortsätter att krossa ett helt folk”. Vilka lyssnare som kan ha missat detta standardbudskap i västerländska media kan man fundera över.

Själv saknar Erik Helmerson uppenbarligen kunskaper om landets livsmedelsförsörjning och jordbrukets förutsättningar, för att inte tala om den koreanska nationens moderna historia, USA:s strävan att lägga under sig hela Koreahalvön och de förödande effekter som de av USA genomdrivna internationella sanktionerna har för det folket i norra Korea. Han inser inte att det är USA-imperialisterna som försöker krossa det koreanska folket och han vägrar ta till sig rapporterna om att landets ekonomi trots det yttre trycket utvecklas positivt i snabb takt.

Det är en tjänande okunskap.

Christer Lundgren, ordförande Svensk-Koreanska föreningen

nyheter/sr_och_dn.txt · Senast uppdaterad: 2012/06/05 20:57 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan
www.chimeric.de Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0