Sjömän kidnappade av Sydkorea

Nyligen fick en nordkoreansk fiskebåt problem och drev in på sydkoreanskt territorialvatten där den fick bogserhjälp av kustbevakningen. Men av fem i besättningen är tre fortfarande kvar i södra Korea och får inte återvända hem. Sydkorea menar att dessa är ”avhoppare” som inte vill vända hem, men har hittills vägrat att låta anhöriga tala med dem. Deras familjer har i ett gemensamt brev till internationella Röda Korset och FN:s organ för mänskliga rättigheter skrivit:

Vi är Chon Myong Hui, Hong Chang Ae och Han Hyok, med familjerna till Ri Song Chol(man, 35), Choe Yong Ung(man, 42) och Han Chung Il (man, 23), medborgare i Demokratiska Folkrepubliken Korea, som drev iväg och nyligen blev omhändertagna av sydkoreanska myndigheter.
Sydkorea har skickat hem två av fem men vägrar låta övriga, våra män och söner, återförenas med sina familjer. De hävdar att männen ”hoppat av” och önskar stanna i södra Korea men det är en lögn som bara syftar till att dölja en kidnappning. Man har också avvisat vår begäran att få träffa våra familjemedlemmar.
Våra söner lovade att de skulle återvända snarast med båten full av fångst och min man lovade också att snart vara tillbaka samtidigt som han klappade sina barn som fallit i sömn. Hur skulle dessa människor vilja överge sina föräldrar, sin älskade fru och sina barn?

Nordkoreanska Röda Korset uppmanar internationella organisationer att sätta press på sydkoreanska myndigheter att släppa de kidnappade männen.

Svensk-Koreanska föreningen fördömer Sydkoreas agerande och ställer sig bakom kravet på att männen genast ska släppas och få återvända hem till sina familjer.

nyheter/sjömän_kidnappade_av_sydkorea.txt · Senast uppdaterad: 2015/08/17 21:39 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan
www.chimeric.de Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0