Nordkoreansk roman hyllad i USA

Den nordkoreanska romanen Vänner (Friends) av Paek Nam Nyong, som översatts och getts ut i USA, har av den amerikanska biblioteksjournalen Library Journal klassats som en av världs­litteraturens 10 bästa böcker år 2020.
Romanen handlar om en skilsmässa och skildrar på ett levande sätt händelserna efter att en nordkoreansk kvinna som sjunger för en musikgrupp ansöker om skilsmässa. Den beskriver också hur domaren som handhar ärendet reflekterar över sitt eget äktenskap.
Boken Vänner var den första nordkoreanska roman som handlade om skilsmässa och blev enormt populär när den publicerades 1988 och den gjordes senare till tv-drama. Den har översatts till engelska av Immanuel Kim, professor vid George Washington University, och publicerades av Columbia University Press i maj 2020. En fransk översättning publicerades 2011.


Paek Nam Nyong, född 19 oktober 1949 i Hamhung, är en av DFRK:s främsta författare. Hans föräldrar dödades under Koreakriget. Efter att ha studerat ko­reansk litteratur vid Kim Il Sung-universitetet 1971-1976 blev han yrkesförfattare i Chagangprovinsens författarunion och inbjöds senare av författarunionen att flytta till Pyong­yang, där han ingår i en exklusiv litterär produktionsenhet. Han har publicerat flera böcker.


nyheter/roman.txt · Senast uppdaterad: 2021/01/30 20:39 av daniel
[unknown link type]Till början av sidan