Provokativ militärövning på Koreahalvön

Över en halv miljon soldater deltar just nu i den gemensamma militärövning som USA och Sydkorea genomför. Övningen, benämnd Ulji Freedom Guardian, pågår 16-26 augusti och är klart riktad mot Demokratiska Folkrepubliken Korea. Den har mötts av starka protester både i Korea och utomlands.

I övningen medverkar över 30 000 USA-soldater och ytterligare 500 000 soldater från södra Korea och sju andra länder som deltog under USA:s befäl i Koreakriget. Övningen omfattar hela södra Korea samt USA:s militärhögkvarter i Stilla havet och i USA. Syftet sägs vara att stärka förmågan till militär samverkan och försvar, men övningen uppfattas på goda grunder av nordsidan som en förberedelse för samordnad invasion av norra Korea.

Denna krigsövning är ett hot mot freden och stabiliteten i ett läge då det finns öppningar för samtal om fred och stabilitet i regionen. Den visar ännu en gång att medan USA talar om fred, förbereder de sig för ännu ett angreppskrig i Korea.

nyheter/provokativ_militärövning_på_koreahalvön.txt · Senast uppdaterad: 2011/08/25 21:27 av christer
[unknown link type]Till början av sidan
www.chimeric.de Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0