Falsk rapportering i media

Norra Korea utsätts som bekant i västlig massmedia för en aldrig sinande ström av anklagelser och illasinnad rapportering. Mycket av det som skrivs i svensk kvälls- och sensationspress är så uppenbart verklighetsfrämmande att det ofta inte ens är värt att kommentera. Minns till exempel hur svenska massmedier kommit med uppgifter om att kvinnor i Nordkorea inte får cykla eller bära byxor.
Rapporteringen om vad som händer i landet är ofta rent spekulativ och det verkar inte finnas någon hejd på fantasierna. När det kommer fram uppgifter som kullkastar vad svenska medier påstått ignoreras dessa och nya spekulationer tar snart vid igen.

Men att spekulationer, fantasier och rena lögner om Nordkorea frodas i media är det inte alla i Sydkorea som uppskattar. I en ledare i den sydkoreanska högertidningen Chosun ilbo går man till attack mot sådan hysteri: ”Att sprida inkorrekt information om Nordkorea sår inget annan än förvirring bland sydkoreaner.”
» Läs mer: Korrumperad rapportering kritiseras

Nyligen har det också kommit ut att huvudpersonen i den av väst uppmärksammade boken Flykten från läger 14 har erkänt att han lämnat falska uppgifter.
Michael Basset, en Nordkorea-analytiker, som var stationerad hos USA:s militär i flera år vid Koreas demilitariserade zon berättar att den typen av berättelser som boken handlar om är en del av en agenda för att rättfärdiga sanktioner mot Nordkorea.
» Läs mer: Uppenbart överdrivna eller påhittade vittnesmål

nyheter/falsk_rapportering_i_media.txt · Senast uppdaterad: 2015/10/27 12:16 av daniel